top of page

Hart

Dit is een onderwerp waar ik meer van weet dan de gemiddelde nederlander, helaas. Mijn man heeft twee jaar geleden een open hart operatie ondergaan vanwege een aangeboren hartafwijking, een gelijkende afwijking als waar de lieve cavaliers me zijn behept. Waar bij mensen zo'n operatie regelmatig voorkomt (18000 per jaar in Nederland, vooral bij oudere mensen) is zo'n operatie bij honden een zeldzaamheid (in Amerika is dit wel experimenteel gedaan). 



De tests die mijn man heeft gekregen hebben erg veel weg van de tests die onze cavaliers hebben doorstaan. Helaas heb ik van onze cavaliers geen foto's van de test omdat ik veel te zenuwachtig was en ik moest de hond vasthouden. Daarom heb ik onderstaande tekst van de site van de cavalierclub overgenomen en daarbij wat foto's. 

De hart-echo en kleurendopplertest bij een Cavalier, ter beoordeling van de mitralisklep, verloopt in verschillende stappen.

Fase 1

In een eerste fase worden de gegevens van de hond verzameld: een kopie van de stamboom, het gewicht van de hond en controle van de identificatie (chip).Sommige onderzoekers zullen hierna de hond ausculteren (facultatief): grondige auscultatie met registratie hartfrequentie en eventuele aanwezigheid van een bijgeruis. Indien bijgeruis aanwezig: bepalen graad (dit is de “luidheid” van het bijgeruis, op een schaal van 1 tot 6) en de klep waar het bijgeruis het sterkst te horen is.

Fase 2

In een tweede fase wordt de hond eventueel geschoren ter hoogte van het rechter (en eventueel linker) oksel, afhankelijk van de onderzoeker. De hond wordt dan op de rechter zijde neergelegd, met het oksel boven een inkeping in de echotafel. Dit is nodig omdat, voor een goede beeldvorming, van onderaf gewerkt moet worden. Eventueel worden de ECG-kabels ook bevestigd aan de pootjes van de hond.



Vanuit deze positie worden een aantal standaard doorsneden –zowel dwars als overlangs- door het hart heen gemaakt, zodat wanddiktes en diameters van boezems en kamers opgemeten kunnen worden. Deze worden dan later vergeleken met referentiewaarden per gewicht.

Fase 3
In een derde fase wordt een overlangse doorsnede gemaakt door het hart heen, en wordt de mitralisklep in detail bekeken, zodat deze kan beoordeeld worden op al dan niet doorbuigen of prolaberen van de klepdelen en verdikking van de klepdelen. Daarin bestaan een aantal gradaties (gedefinieerd aan de hand van een tekening – zie lager) die mede de uiteindelijke beoordeling van de hond gaan beïnvloeden:

o    Geen significante afwijkingen ter hoogte van de

      mitralisklep
o    Borderline prolaps: kleppen komen recht, maar buigen

      niet door tot over de P-lijn
o    Milde prolaps: kleppen buigen gering door over P-lijn, tot

      maximum halverwege tussen P- en T-lijn
o    Matige prolaps: kleppen prolaberen  tot hoogte van T-lijn
o    Erge prolaps: kleppen prolaberen tot voorbij T-lijn
o    Verdikking klepdelen (mild – matig - erg)



In deze derde fase wordt ook eventuele regurgitatie over de mitralisklep opgespoord en beoordeeld door middel van kleurendoppler. Regurgitatie is het teruglekken van bloed door de mitralisklep, naar de linker boezem, ten gevolge van het slecht sluiten van de klepdelen. Eventueel wordt de hond ook op de linkerzijde gelegd om de regurgitatie verder te beoordelen.

Fase 4

 

In een vierde fase worden alle metingen en resultaten bekeken, en wordt een klasse (A tot en met E) toegekend aan de hond. Het belangrijkste criterium is de beoordeling van de klep en de mate van prolaps.

o    "Klasse A: geen afwijkingen": enkel indien geen enkele significante afwijking gevonden wordt thv de mitralisklep en

      geen/fysiologische regurgitatie – alle diktes en diameters bevinden zich binnen de normaalwaarden, de linker boezem

      is niet gedilateerd
o   Klasse B: minimale afwijkingen: bij borderline prolaps van de mitralisklep en geen/fysiologische regurgitatie – alle  

      diktes en diameters bevinden zich binnen de normaalwaarden, de linker boezem is niet gedilateerd
o   Klasse C: milde afwijkingen: bij milde prolaps en/of milde verdikking mitralisklep en/of milde mitralisklepregurgitatie –

      alle diktes en diameters bevinden zich binnen de normaalwaarden, de linker boezem is niet gedilateerd
o    Klasse D: matige afwijkingen: bij matige prolaps en/of matige verdikking mitralisklep en/of matige

      mitralisklepregurgitatie – de linker boezem is mild tot matig gedilateerd
o   Klasse E: ernstige afwijkingen: bij erge prolaps en/of erge verdikking en/of ernstige mitralisklepregurgitatie – de linker

      boezem is sterk gedilateerd



Fase 5

In een vijfde fase wordt fokadvies gegeven en advies voor heronderzoek. Let wel, er is geen fokbeperking, er wordt enkel vanuit de echocardiografische bevindingen een advies gegeven.

Fokadvies voorstel:
o    A/B/C positief advies. Na evaluatie van alle resultaten over 1 jaar wordt dit wellicht genuanceerd en de leeftijd van de

      hond erin betrokken.
o    D/E negatief advies

 

Advies voor heronderzoek: voorstel:
o    Reuen A/B/C  heronderzoek over 1 jaar, is ook volgens fokreglement verplicht.
o    Teven A/B/C heronderzoek over 1 jaar , is slechts elke 2 jaar verplicht, maar advies is over 1 jaar.
o    Reuen en teven D/E negatief fokadvies, heronderzoek hoeft niet geadviseerd, tenzij voor opvolging voor de gezondheid

      van de hond.

bottom of page